Artificiella förekomster

Ibland gör människan saker för att den stora massan gör likadant. Och vi tenderar att gå på de mest korkade ting, där det inte alltför sällan ligger ekonomiska intressen bakom. Vi ser sanningar i saker överallt och våra liv är så invecklade så när vi drabbas av sjukdom och stress och leda så vet vi varken ut eller in. Och vad är sanningen egentligen, för experterna och så även myndigheter har ju också gått på lögner och felaktigheter. Eller är till och med orsaken till dem ibland. Neurosedynskandalen på 60-talet, narcolepsiutbrotten efter svininfluensavaccinet, felaktiga rekommendationer till befolkning kring mat och livsstil för att nämna några ting. Och därpå läggs en industri, för mat, träning, konsumtion där ekonomiska intressen går före människors väl. Hästköttskandalen där färdiglasagne i frysdiskarna visade sig bestå av hästkött istället för nötkött för att nämna ett. 
 
Skandalerna är lätta att identifiera när de uppstår. Snabbt rycks lasagnen ur frysdiskarna och farliga mediciner plockas ur sortimentet. Mer diffusa förekomster är omöjliga att förstå och koppla ihop.
 
Helena brukar tänka att hon är ursprunget från en varelse som funnits i miljoner år på jorden. Före coca-cola, färdigmat och träningslokaler. Och att vi lever så komplicerat idag att vi inte äger någon tid längre. Så när balansen i livet inte infinner sig så borde svaret på detta vara att inte ta mediciner, inte gena med mer färdigmat, inte ställa sig på gymmet och boka upp ännu en timme i veckan. Utan tvärt om, försöka leva lite enklare.
 
Vi har under några år intresserat följt nya studier och medial uppmärksamhet kring mat och hälsa som verkar peka på att flertalet av våra moderna livsstilssjukdomar hänger i hop med felaktigt matintag. Sockret verkar bära en stor del av skulden, där människan gått på tesen att naturligt fett skulle vara farligt för kroppen. Människor med viktproblem blev kallade lata och vi har frenetiskt hållt på med kaloriräkning när det visar sig att det inte har något större avgörande. En hel västvärld som ständigt blir fetare och sjukare där problemen huvudsakligen började skena iväg för bara 30 år sedan. Här är alla överens. Ja och då borde man förstå att något hände för 30 år sedan. Svaren som forskning verkar peka på är att sockret är boven. För mycket snabbsmlta kolhydrater,särskilt socker, ökar hormonet insulin vilket ökar fettlagringen. Följden blir med vår industri och människans val att välja ifrån riktig mat och ersätta dem med kolhydrakrik kost, att vi fått fetma, diabetes och andra välfärdssjukdomar på posten. Något håller nu på att hända, den gamla tron att fett är farligt börjar man nu slå hål på och experter och läkare får sakta ta till sig att deras gamla sanning som de fått lära sig i sin utbildning - byggde på falsk fakta. Lite hätsk är debatten och LCHF rörelsen har många anhängare men samtidigt många som inte finner sin sanning här och därmed kritiserar dem. Helena har läst och följt debatten rätt väl och försökt läsa det som just bygger på vetenskap för att själv skapa sig en uppfattning. Ann Fernholm som är en vetenskapsjournalist har studerat forskningsresultat och andra studier kring ämnet och presenterat detta på ett lättbegripligt sätt.
 
Nu till det intressanta. Matindustrin börjar känna sig hotad. Tänk om människor slutar handla bröd, godis, kakor och läsk. Det är inte kul att tappa marknadsandelar för läskföretag, där människor har börjat välja naturlig mat istället. Man ersätter läsk med vanligt vatten i större utsträckning. Det senaste från Coca-Cola är att man plockat fram en ny produkt, en Coca-Cola sötad med Stevia. Allt för att vinna tillbaka marknadsandelar. 
 
Reklam för Coca-Cola life, en dryck som man hävdar att den numera är mer naturlig.
 
Tillbaka till vårt ursprung. Människor verkar den senaste tiden i större grad eftersträva bra och riktig mat. Det kom ut en bok för några år sedan med titeln Äkta Vara. Det var en kille som ondgjorde sig över att maten vi köper inte innehåller ren och bra mat. Utan mest tillsatser och artificiella ämnen för att bättra på konsistens och smak.
 
Sammantaget så verkar det nu som man har krismöten på de företag som känner sig hotade av den nya faktan kring mat, människors medvetenhet och sakta omläggning av livsstil där fler och fler väljer en bättre väg. 
 
För vår personliga del så har vi med ny fakta gjort större medvetna val i livet. Vi har alltid ätit i huvudsak bra och riktig mat och vi har inte haft alltför många sockertjuvar. Men lightprodukter har nog förekommit ändå. Idag tänker vi kring maten att den ska vara så enkel och ren som möjligt. Kött är kött. Grönsak är grönsak. Ägg är ägg. Smör är smör osv. Det intressanta är att det äts mindre men bättre mat hemma. Helena läser på innehållsförteckningarna. 
 
Hon gillar innehållsförteckningar som följande.
 
Kullamust innehåller: Kallpressade äpplen. Punkt.
 
Arla smör innehåller: Grädde, mjölksyrakultur, ev salt. Punkt.
 
Och så kan listan göras lång.
 
Det äts någon sötsak också emellanåt. Vi tycker om sött. Men tiden från när en muffins var så stor att ett helt kvarter kunde dela på den och som mer eller mindre ersatte en middag är förbi. Vi tar ibland en liten kaka, eller delar på en bulle. Räcker gott, smakar gott och utan något sockerberoende är det inte svårt att nöja sig där.
 
Det här är också konsten att inte fastna. Att inte fastna i garnet på matindustrin. Och vi gör listan lång. Gym är jättebra och många trivs i den träningsformen. Men Helena tycker inte att det tilltalar henne att gå iväg till ett ställe och lyfta på artificiella saker och för det betala flera hundra kronor i månaden. Oavsett om hon nyttjar det eller inte. Det går att röra på sig och träna ändå. Helena föredrar inte dyra krämer för huden som kostar orealistiskt mycket när det finns kallpressad olivolja. Och oljan har hon ju ändå hemma. Och vitaminer och pulver och annat man erbjuds på marknaden för att bygga sin kropp och se till att man får vitaminer i sig - kan ersättas med bra och riktig mat.
 
Att leva så enkelt det går visar sig bli billigare, enklare och det sparar tid. 
 
Varje hundralapp är en valsedel. Om ingen skulle handla en produkt så skulle den inte finnas då det saknades en marknad. Och om världen skulle bestå av en massa Helenor så skulle det inte finnas någon marknad för vissa saker. Mataffären skulle i princip bara innehålla basvaror. Nästan hela frysdisken skulle kunna plockas bort och godis och läsk sortimentet skulle vara noll och intet. Butikerna skulle kunna vara små och sortimentet begränsat. Kyckling behövs inte säljas skivat för att kunna göra rullader där man RRRRUULLLAR DOM. Kilopriset rusar i höjden för att industrin har skivat filén. Hel vanlig jävla kyckling vill hon ha i hyllan. Helst en bra pippi som pickat på lagårdsbacken men det är svårt att hitta. Nu finns det kyckling på längden och tvären i affärerna men hel färsk kyckling får man ibland leta efter. Som exempel, för nästan alla produkter kan man liknande kopplingar emellan. 
 
Helena försöker genomskåda industrin och letar roat efter tidstjuvar och onödiga ting som hon kan välja ifrån. För det är svårt i den snåriga skogen att hitta rätt. Det kan nästan bli till en hobby, som inte kostar något, tvärt om. Som en detektiv försöker hon hitta genvägar till det enklare livet. 
 
Nu tycker nog den stora massan om Coca-Cola och skivad kycklingfilé som man RRRUULLLAR! Och valet är fritt och varan har säkert sin plats på marknaden. Här i läggs inga värderingar. Men den dagen som människor samtidigt klagar på att de inte hinner, inte har råd, måste arbeta frenetiskt mycket, inte mår bra och så vidare. Ja då ligger en del av problemet i att vi krånglat till det. Vi kan inte lova att vår väg är rätt. Vi vill inte arbeta för mycket där vi känner att vi inte hinner med. Vi vill äga vår tid. Vi vill äta bra och riktig mat och njuta av tillvaron. Och detta hoppas vi trots det friare livet kunna spara ihop en slant som ska ge oss möjligheten att kapa förtöjningarna och ge oss av en dag. Det finns ingen lag på att arbeta fram till pensionen. 
 
Så detta är också ett steg i konsten att inte fastna. Vi vill inte sitta fast i matindustrins trassliga garn. Men detta är en konst. Och rätt trevlig sysselsättning. Oss roar det iallafall.
 
 
Motsatsen till modersmjölk måste väl vara farvatten!!
 
 
 
 
 
 
 
 
 

konstenattintefastna.blogg.se

En blogg om livets betraktelser och om konsten att inte fastna i livet. Med en renoverad båt så går livet vidare mot nya äventyr och mål. Att i dubbel bemärkelse ha flyt i livet och vår eftersträvan att känna att vi alltid kan kasta loss - en dag kanske för gott - och då gäller det att ryggsäcken är lätt att bära. Välkommen in och se en bit av vårt liv där vi ruvar på tankar i stort och smått och där drömmar eftersträvas att förverkligas.

RSS 2.0